måndag, maj 21, 2012

Weekend på Såstaholms slott

Vad är en bal på slottet frågar sig Askungen varje julafton. Ja hur en BAL på slottet är kan jag just inte säga, men en weekend på Såstaholms slott kan jag VARMT rekommendera. För en weekend erbjuds olika paket och vissa helger har man olika teman att erbjuda. Vi hade valt denna helg eftersom det var skaldjursweekend och eftersom jag och min syster gått ihop för att ge våra föräldrar en fin födelsedagspresent tyckte vi det passade bra eftersom vi alla är vansinnigt förtjusta i skaldjur.
Vi anlände vid 14.00 och började med att instalera oss i våra rum. Jag och de mina fick ett fint rum döpt efter operasångerskan Albertine Hedquist som levde mellan 1848-1939 och gästade slottet under åren 1920-1939. Alla rum är uppkallade efter olika stjärnor som gästat slottet. Som framgår av hemsidan går inredningen i art decostil och rummen, restaurang osv är varma och välkomnande.
När vi lämnat våra väskor på rummen, som låg i sidobyggnader som kantar slottet, gick vi upp till slottet för att dricka (och äta) afternoon tea. Det fanns flera olika sorters te och för den som inte ville ha te fanns det kaffe och juice. Till detta serverades det rykande varma scoones med marmelad, lemon curd och grädde. Det fanns urgoda tunnbrödrullar fyllda med ljuvlig ost och serranoskinka och grönsaker. Små äppelkakor, Chokladbollar med mintsmak och exotisk frukt. Allt i lagom munnsbitar och fantastiskt gott. Vi njöt av allt det goda i den vackra baren med sin stilfulla artdeco inredning.
Efter det var lilla damen lite trött så jag och maken gick med henne till vårt rum för att vila lite medan resten av gänget tog en guidad tur i slottet. Guiden berättade om slottet och bland annat visade man på ett rum där man samlat avlagda kläder och peruker från bla Dramaten. Detta rum blev ganska snabbt barnens favoritställe :) och när vi vuxna satt i en hel evighet för att äta middag kunde barnen efter betydligt snabbare avslutad måltid gå ner till maskeradrummet och vi vuxna kunde fortsätta äta och babbla :D
När vi anlände frågade man i receptionen när vi ville äta vår middag. (Mycket gästvänligt tycker jag!)
Vi valde kl 19,00 och mötes först upp i baren för ett glas champagne. Barnen fick Cola i fina glas och jag uppskattar att barnen räknades som betydande gäster även de. När vi var redo för mat visades vi in i matsalen till vårt bord och vår kypare för kvällen presenterade sig. Han var helt suverän och gjorde att vår kväll sannerligen fick guldkant. Lilla damen och sonen ville inte äta skaldjursplatå och han trollade fram plättar till Lilla damen och oxfilé med potatispuré med god sås till sonen. Plättar kan ju låta lite trist, men det som kom in till lilla damen var lååångt ifrån trist. Det var en glastallrik med en vit porslinsskål i mitten fylld med vispad grädde dekorerad med röda vinbärsklasar och jordgubbar. Plättarna var vackert ihopvikta med sylt och låg i en ring runt skålen dekorerade med klyftor av färska jordgubbar. Hela alltet var snyggt pudrat med florsocker. Lilla damen var helt hänförd kan jag tala om. Vi övriga fick in två stora platåer dignande av ostron, krabba, hummer, havskräftor, rökta räkor och vanliga räkor och som om inte det var nog en skål med rykande varma musslor i ljuvlig sås. Tillbehören var generöst tilltagna och bestod av tjocka skivor av två sorters hårdost, skålar med majonäs, rökt majonäs och mojo rojo, citronvniägrette och citronbitar. Vi valde ett av de rekommenderade vinerna och det passade perfekt till maten och var otroligt gott. Vi åt och åt och åt och när våra magar inte fick ner en endaste klo till så fanns det fortfarande både krabba och hummer kvar på platåerna! Då var det dags för efterrätt. Barnen som för länge sedan gått ner till maskeradrummet hämtades upp och vi fick in vår dessert. Fråga mig inte hur det gick till, men vi lyckades på något magiskt sätt få ner merparten av den. Det var glas fyllda med olika sorters mousse. I botten låg ett lager tung och len vit choklad mousse följt av ett tjockare lager rabarbermousse som var lätt och luftig och lagom söt. Detta toppades av jordgubbscoulis och strössel av frystorkade jordubbar och nått annat frasigt som jag inte minns vad det var. :(  Sedan RULLADE vi ner till våra rum för en natts god sömn. Sonen sov i en extrasäng och jag, maken och lilla damen delade på den härliga dubbelsängen. Jag brukar ha svårt för sängar som inte är min, men den här var sååå skön. Ska jag säga nått som inte var så bra så var det i så fall temperaturen i vårt rum. Det var alldeles för varmt, men det är också det enda jag kan säga som var inte var perfekt. Oh jag höll på att glömma badrummet. Det var stort! Och hade ett badkar med tassar, spegel kantad med lampor som i en loge och badlakan på värmeslingor. Jag tog ett litet bad bara för att jag var tvungen att få ligga i det lyxiga badkaret :) (Visst hade du gjort samma sak Spader, visst ?)
Efter en god natts sömn var det så dags för frukost. Och mina vänner bara den är värd ett besök. Den är prisbelönt och jag förstår varför. Det fanns ALLT och då menar jag ALLT. Från det självklara till våffeljärn så att du kunde göra din egen våffla till små skålar med olika nötter, frön och torkad fruk att strö över filen eller yoghurten. Smoothie, massor med jucier (japp även tomat), äggröra, korv bacon, varmt järn att göra varm smörgås i, frukt, små croissanter osv osv. Återigen var vi proppmätta och mycket belåtna.
Att vi hade en fantastisk kypare vid middagen har jag redan nämnt, men jag vill gärna påtala att hela personalen var otroligt vänlig och serviceminded. Såstaholm skriver på sin hemsida att: Hos oss är du huvudperson och det lever de verkligen upp till.
Jag kommer tveklöst att återvända dit igen för det här gör jag mer än gärna om.

lördag, maj 19, 2012

Slottet näst

Idag ska vi åka till Såstaholms slott för en liten miniweekend med skaldjur och övernattning. Jag och min syster har gått ihop för att ge det till våra föräldrar i födelsedagspresent och eftersom vi ska vara med så blir det lite av en släktträff i slottsmiljö. Inte helt fel :)
Jag återkommer med rapport om hur det var. Ha det så underbart i vårsolen så länge !

onsdag, maj 16, 2012

Utvärdering av Baby foot

Ja nu sitter jag här med mina fin fina fötter. Fick jag babylena fötter? Njjaaaaa inte riktigt, men alla som gosat med en babyfot på riktigt vet ju att det är omöjligt att få SÅ mjuka fötter ever again, så jag är absolut inte missnöjd med resultatet. Det hojtades om bildbevis, men att lägga upp bilder på mina fötter hur fina de än är. Nej det kommer inte att hända, så ni får tro mig på mitt ord. Dessutom har jag ju ingen före bild heller och då blir det ju ändå ganska intetsägande.
Nå hur blev det då? Nu när fjällningen är klar så sitter jag ju med helt klart finare fötter än vad jag hade innan behandlingen. Huden känns mjuk och len och några förhårdnader syns eller känns inte av alls. För den late? Absolut. Man tvättar av fötterna och sätter ner dem i plastsockorna och sätter sig med en film på två timmar. Sedan tvättar man fötterna igen och sedan är det bara att vänta. De första dagarna händer just ingenting och just som man tror att det nog inte funkade så börjar fötterna flaga. Först lite sparsamt, men efter ett par dagar så tar det fart och man byter skin över precis HELA foten. Runt tårna uppe på foten och trampdynor. Speciellt efter duschen så bara rasar det av och det är ju ett par dagar som man inte vill gå utan strumpor eftersom fötterna ser ganska fnasiga ut och man släpper hud vart man än rör sig. Detta stadie varar dock bara ett par dagar och sedan trappar det av tills man har två lena fossingar som gör sig utan att skämmas i sommarsandaletterna.
För den som gillar snabba puckar? Absolut INTE. Hela procesduren tar gott och väl två veckor, så det är inget man tar sig för en eller ett par dagar före balen på slottet så att säga och för mig som vill se resultat snabbt så var det en lååååång väntan, men jag tycker ändå att det var värt det nu när allt är klart.
Billigt? Nej det kan man ju inte påstå. 350 kr har jag för mig att jag betalade. Å andra sidan så kostar ju en pedikyr ca 400-500 kr på salong, så det beror ju på hur man jämför. Hur länge det håller kan jag i nuläget inte säga, men jag kommer att försöka hålla efter hälarna med fil så att jag slipper sprickor i sommar. (Och kräm så klart)
Hälsosamt. Mja. Tyvärr innehåller procukten en del skit som inte är så nyttigt för våra kroppar. Den har  PEG/PPG i sig som används som både mjukgörande och rengörande tensid och förekommer i var och varannan produkt på marknaden. Ett av problemen med dessa ämnen är att de ibland framställs ur cancerframkallande ämnen i tunga kemiska processer. De ämnen som tas fram genom denna process oxideras väldigt lätt när de kommer i kontakt med luft och då kan det bildas formaldehyd och innehålla föreningar som både är allergiframkallande, cancerframkallande och reproduktionshämmande. Varför i himmelens namn har jag då använt den? Tja ni skulle bara veta vad vi smörjer och tvättar oss med dagligen. Då skulle ni nog smälla av. Personligen har jag gjort valet att byta ut alla produkter som jag smörjer och tvättar mig med varje dag till strikt ekologiskt och framför allt giftfritt, men om jag inte vill bosätta mig på en fjälltopp jäkligt långt bort eller i Borneos djupaste djungler så får jag leva med att bli utsatt för både det ena och det andra i stort sett dagligen. Sedan kommer jag även fortsättningsvis att använda "vanliga" produkter lite då och då som tex Baby foot. Mer om detta i ett kommande inlägg.
Produkten innehåller ju också massor av bra saker. Eteriska oljor som dels ska hjälpa till med fjällningen och dels hålla fötterna någorlunda fuktade under själva processens gång. (Man ska undvika att smörja in fötterna under behandlingperioden). Sedan innehåller den också fruksyror som jag gissar är huvudingrediensen för att få till fjällningen.
På det hela taget tycker jag att det var en riktigt bra kur för mina fötter och jag kommer säkert att använda den igen, men som sagt inte ofta utan mer som just en kur inför sommarsäsongen.

onsdag, maj 02, 2012

Foten i kläm?

Nja inte riktigt, men i skrivande stund sitter jag med fötterna inpackade i det senaste SPA-undret från Japan. Baby foot. Det är i prinicp två sockor av plast som i sig har en gele som innehåller enzymer och annat som ska göra fötterna lena som siden. Det går till så att man tvättar fötterna och stoppar ner dem i sockorna och sätter sig att blogga, facebooka och titta på tv i 2 timmar. Sedan tvättar man fötterna igen och går och lägger sig. Ja i alla fall jag eftersom klockan kommer att vara 22.10 när jag är klar. Sedan väntar man 3-7 dagar så kommer all död hud att falla av och sedan har man fötter lena som en baby. Hela processen tar ca 14 dagar så det lär ju dröja innan jag ser resultatet, men jag är väl klar lagom till sandalettsäsongen får jag tro ;)