fredag, juli 04, 2008

Probably the best pizza in the world

Ja det kanske är att överdriva, men den blev i alla fall sagolikt god, så jag känner att jag absolut vill dela med mig till omvärlden så att ni kan laga och njuta ni med.

Det började förra fredagen när jag (utan att tänka mig för) frågade sonen vad han ville ha till middag. (Det finns i princip bara tre svar på den frågan: Korv och pasta, pizza eller hamburgare.)
Innan jag hann lägga till - Du får välja vad du vill UTOM korv, pizza, pasta. så hade han med blixtens hastighet svarat PIZZA! Jag var fast. Så jag ägnade promenaden hem från jobbet åt att fundera över hur man gör en nyttig pizza och så här blev det.

Man tar ett paket jäst och löser upp det i tre deciliter ljummet vatten och en liten skvätt olja. Tillsätt så mycket dinkelmjöl att du får en smidig deg. (Jag använder inte mått utan rör och häller, rör och häller och knådar tills det känns rätt. Ca 4 dl skulle jag tro att det rör sig om.) Låt den stå under bakduk på en plats utan drag och i rumstemperatur och jäsa i 30-45 minuter.

Under tiden gör du de ugnsbakade grönsakerna. Sätt ugnen på 200 grader. Ta 1 zucchini och skär centimetertjocka skivor som sedan delas på hälften. 1 röd och 1 grön paprika dels i ”klyftor” ca 6 -8 stycken ur en paprika. 1-2 röda lökar som delas i klyftor och några tomater som delas i klyftor. Lägg alla grönsakerna på en plåt och skvätt över lite olja och krydda med, och det här är viktigt! Santa Maria italiensk salladskrydda. Baka grönsakerna i ca 25 minuter.

När pizzadegen har jäst klart så trycker du ut degen på en oljad plåt och brer på först ett tunt lager tomatpuré (gärna eco) och sedan en burk röd pesto. Grädda sedan pizzan i ugnen i 15 minuter. Ta ut den och lägg på grönsakerna och skivor av parmaskinka. Någon ost behövs inte men lägg till lite om du absolut inte kan tänka dig pizza utan ost. Den här behöver det dock inte vill jag påstå. Sedan är det bara att låta den stå inne i ugnen i 10 minuter till och sedan är det dags att njuta. Vid serveringen så toppar du med färsk ruccola för lite extra piff.

2 kommentarer:

Miss Upsey Daisy sa...

Låter rätt. Skippar man osten är det faktiskt inte så tokig mat.

Fru Choklad sa...

Miss UD: Ja det här är en dunderpizza. Både god OCH nyttig.