onsdag, januari 02, 2013

Bryssellkål

När jag fortfarande bodde hemma brukade mamma säga att det var så tacksamt att laga mat till mig för att jag åt allt. Detta var inte riktigt sant för jag hävdade bestämt att det fanns två saker jag inte åt och det var stekt torsk och brysselkål. Jag fullkomligt avskydde panerad stekt torsk och kokt brysselkål. Det senare förekom inte så ofta men stekt torsk åts det enligt min mening alldeles för ofta. En gång fick min pappa för sig att han skulle göra njursaute. Då utökades listan med ytterligare en sak som jag absolut inte tänkte stoppa i min mun. Fy farao som det luktade. (När jag ändå är inne på listan "saker jag inte stoppar i munnen" så kan jag bara upplysningsvis tala om att jag inte äter surströmming heller). Ok tillbaka till brysselkålen.

För ett par år sedan var jag på nått julbord där det bjöds på bland annat brysselkål. Jag tittade en stund på det rågade fatet där friskt gröna små kålhuvuden låg. Här och där lite lätt brända som om de legat i en stekpanna. Strött över den smaragdgröna lilla kullen låg hela gyllene rostade hasselnötter. Min nyfikenhet var helt klart väckt. Denna skapelse påminde inte alls om de bleka sönderkokta bollar jag tidigare stiftat oangenäm bekantskap med, nej de såg riktigt goda ut. Jag sträckte tveksamt ut handen och la med den silverfärgade skeden upp ett grönt litet huvud på tallriken tillsammans med två nötter. Jag behöver ju inte äta upp det, tänkte jag.
Tillbaka vid bordet delade jag omsorgsfullt på kålhuvudet som var mjukt men ändå spänstigt och lät halvan tillsammans med en nöt slinka in i munnen.
Det var fantastiskt!
Den milda fräscha brysselkålssmaken som är lite mer grön och har ett kortare men högre och mer distinkt anslag mot smaklökarna än vad tex vitkål har lyfts fram ytterligare av den nötiga runda smaken hos hasselnöten. Som ni förstår ströks från denna stund brysselkål från listan av saker jag inte stoppar i munnen och jag återskapar då och då denna utsökta rätt med stor förtjusning.

Man tar ett paket färsk brysselkål och kokar dem i vatten som man både saltat och sockrat. (Typ 1½ L vatten 1 tsk salt och 1 tsk socker). Man kokar dem så att de blir mjuka men inte så att de förlorar all spänst.  Häll av vattnet.

Rosta 1-1½dl hasselnötter.

Smält en stor klick smör i stekpannan och lägg i kålen. Skaka ofta så att de små huvudena inte blir för brända, strö över lite salt och peppar. Tillsätt nötterna och låt allt bli varmt. Sedan är det bara att hugga in. Lika gott att servera som vegetariskt alternativ som tillbehör till kött eller fisk.5 kommentarer:

Spader Madame sa...

Jag älskar brysselkål men det är en kärlek som inte delas av husets herrar, varför det ligger ett halvkilo i kylen. Jag ska prova ditt recept. (ett halvkilo stektes till kalkonen i veckan)

M sa...

Kul att hitta din blogg! Fast brysselkålen lämnar jag nog därhän. ;)

Om ni någon gång är på resande fot så kom upp till oss i Ockelbo, vi har ett stort gästrum och en frys fylld med vilt.

Fru Choklad sa...

Spader: Tycker jag du ska göra. Tala gärna om vad du tycker sedan.

M: Kul att du hittade hit. Du behöver inte vara orolig. Det sker ytterst sällan att jag skriver om brysselkål. Hmmmm en frys fylld med vilt låter onekligen liiiite mer lockande :)

M sa...

...kan nog plussa på erbjudandet med hembakt, rykande färskt tunnbröd också. Du får gärna vara med och baka, eftersom man bakar ut och gräddar om vartannat är det en väldigt social form av bak.

Fru Choklad sa...

"klappar händerna" Har alltid velat vara med och baka tunnbröd! Det verkar så mysigt och som du säger socialt :)