lördag, januari 19, 2013

Chokladbiskvier

Jag ska erkänna det på en gång. Att göra egna biskvier var knappast det lättaste jag gjort. Å andra sidan knappast det svåraste heller. Däremot tar det en del tid i anspråk, så det är inget man ska sätta igång med när man har brådis. Det hade inte jag idag. Lördag och -18 grader ute betyder inomhusdag för min del.

Som sagt börja med att se till att du har ett par timmar över. Sätt ugnen på 180 grader. Man börjar med att baka själva mandelbotten. Det finns massor av olika recept, men eftersom jag vill ha det så likt som på konditori som möjligt så vände jag mig till Jan Hedh, för vägledning. Receptet är i huvudsak hämtat ur hans bok "277 sorters kakor" och framför allt så kan jag genom hans ord gå förbi de värsta fallgroparna. J.H. vet vad han pratar om helt enkelt.

Visserligen blir allt lite krångligare när man följer en mästare, men det blir också rätt. Nu kör vi:

125 g strösocker
2 st äggvitor
250 g mandelmassa (50 socker/50 mandel)

Rör ut sockret med en av vitorna. Tillsätt mandelmassan och blanda till en jämn smet. Tillsätt den andra vitan och fortsätt att blanda till en klumpfri deg. Själv fick jag hjälp av en både ivrig och entusiastisk assistent (dottern).
Klicka ut degen på bakpappersklädda plåtar som kluttar mellan en enkrona och en femkrona i storlek ungefär. Inte större. Baka i 180 grader i 12-14 minuter. De ska få fin färg, men inte bli för mörkbruna. Be någon om hjälp och lyft av bakplåtspappret från plåten och lägg på ett bord eller nått för att svalna.

Nu sätter vi igång med chokladsmörkrämen. Det är helt enkelt en italiensk smörkräm som smaksätts med choklad. Det är lite pyssligt att göra, men oj så värt besväret det är.
75g äggvita
½ tsk pressad citron
175g strösocker
88g vatten
½ vaniljstång
225g smör
Vispa äggvitorna lätta och luftiga tillsammans med citronsaften. Blanda sockret och vattnet i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg allt i kastrullen tillsammans med sockret och vattnet. Nu blir det liiiite knepigare om du inte har en termometer vill säga. Jag trodde jag hade det, men när blandningen kokade och gradtalet började backa ner till 55 grader förstod jag att termometern fått spatt så jag fick feestyla. Du som har en fungerande termometer tar sikte på 122 grader. Själv väntade jag i flera minuter tills det var ett bubblande inferno som var segt i konsistensen och gjorde "trådar" när jag doppade en sked och viftade med den i luften. Ta bort vaniljstången och häll med en smal stråle och under oavbrutet vispande ner sirapen i äggvitan. Fortsätt att vispa tills marängen svalnat. Vispa sedan in bitar av smöret tills allt smör är i och du fått en slät smet, Smält 100g mörk choklad i mikro eller vattenbad och vispa ner det i smörkrämen.

Lossa "kakorna" från pappret och bred på en rejäl klick smörkräm som du formar lite konformat. Ställ kakorna i kylen en stund. (Själv ställde jag ut dem på balkongen medan jag smälte chokladen till toppingen, men det funkar ju inte alla dagar). Smält 200g mörk choklad över ett vattenbad. Ta det från plattan och låt svalna något. Är det för varmt kommer nämligen smörkrämen att smälta och allt blir en enda gegga. Skulle det bli för tjockt kan du ha i en skvätt grädde eller mjölk. Observera då att chokladen kanske inte stelnar helt beroende på hur mycket vätska du tillsatt. Doppa sedan biskvierna i chokladen så att smörkrämen täcks och låt stelna i kylen.

Sätt på kaffe eller tevatten och se fram emot en GOD fikastund :) Lycka till.

2 kommentarer:

M sa...

_Exakt_ 88g vatten? ;D

Fru Choklad sa...

Som sagt Det är alltid lite pretto att följa i stjärnkockarnas spår, men jag utgår ifrån att det funkar med 89 g också :D