onsdag, januari 02, 2013

Nyårsbomb

Inspirerad av svensk skog, ICAs Buffé och det faktum att jag inte gjort något med glass på länge skapade jag denna bomb till nyårsmiddagen. Visserligen har jag fuskat lite med sorbeten och köpte Sias blåbärssorbet, men det finns massor med recept på sorbet för den som önskar göra egen, så jag ger mig inte in på det här.
Min bomb räcker gott och väl till 12 personer och då blir det troligen lite över dessutom, men den är lika god dagen efter festen också så det lär inte vara ett problem ;)

1 ½ L blåbärssorbet
1 ask Mascarpone (125g)
2 dl vispgrädde
5 msk lilör 43 (eller så kan man ta vaniljextrakt, men då stämmer inte måttet utan du får smaka dig fram)
3-4 msk honung (jag tog 3 men kunde gott klämt i med 4)
½ pressad citron
17 fullkorns digestive
1 kaka mörk choklad (jag använde Lindt 70%)
50 - 100 g smält smör (använd bara så mycket så att kex och choklad binder ihop.

Ta fram blåbärssorbeten så att den hinner mjukna.

Kex och choklad körs i en matberedare tills det blir smulor. Sedan häller man över smält smör och kör igen så att allt blandas. Det ska påminna om våt sand som man kan bygga slott av :)

Ta fram en stor bunke som tål att stå i frysen. Fördela sorbeten i bunken och tryck upp den längs kanterna så att det bildas en grop i mitten. Ställ i frysen medan du gör mascraponeglassen.

Vispa grädden fluffig i en bunke.Rör ner mascarponen, likör, honung och citronjuice. Rör till sen slät konsistens. Fyll sedan gropen i blåbärssorbeten med mascarponeröran och släta till. Strö slutligen ut kexblandningen och tryck till lite lätt och ställ in i frysen minst 5 timmar. Perfekt att göra dagen före festen mao.

Glöm inte att ta ut den en god stund före serveringen så att du får ut bomben ur bunken och vänd upp den på  ett fat. Strö på lite hemgjord nötkaramell på toppen stick i ett par tomtebloss fjutta på och möt folkets jubel. På bilden har jag tagit bort tomteblossen, men det var fint när de brann.

2 kommentarer:

Spader Madame sa...

Vilken hit!

Fru Choklad sa...

Tack! Ja det blev inte så dumt. Ska göra fler bomber tror jag. Det var lätt och gott och passar när man är många.