måndag, januari 07, 2013

Kålsallad tusen och en natt

Kålsallad kan ju vara rätt trist eller rätt så mycket bara pizzasallad, men det kan också vara en ljuvlig blandning som är så god att man glömmer bort att äta av "huvudrätten". Idag ska vi äta blodpudding här hemma och till det kräver Fru Choklad att det ska serveras någon form av grönsaker eftersom det annars inte finns något att tugga på så att säga.
En klassiker är ju vitkål med lingonsylt, men det är lite fantasilöst och det går ju att göra lite roligare kålsallad om man bara vill, så till verket.

Börja med att skala en apelsin och dela i bitar. Ta tillvara saften som blir en del av dressingen. Lägg bitarna i en skål. Dela på ett granatäpple och slå ner dem i skålen. (Enklaste sättet är att hålla halvan över skålen och banka på skalet med baksidan av kniven eller med en träsked så lossar kärnorna lätt.) Knäck ett par valnötter och dela nötterna i mindre bitar och strö i salladen. Ta en näve russin och häll i. Pudra över ordentligt med kanel och ringla över lite olja. Blanda runt det hela ordentligt. Ta sedan fram vit eller rödkål, det går lika bra vilket som, och skär i bitar som sedan blandas ner i apelsinröran.

Den här salladen blir bara godare om den får stå ett par timmar, men är väldigt god att sätta tänderna i på en gång också :)
Har du lite fikon eller dadlar över efter julen så kan du slänga i dem också. Det ger bara ännu mer 1000 och en natt känsla till salladen.

Inga kommentarer: