fredag, december 30, 2005

Dagens middag

Idag har vi tagit ut svängarna i köket! Det blir mexicanskt ikväll! Inte tacos inte burittos utan "Mole negro de Oaxaca" Oaxaca är en provins i Mexico som är känt för sina såser och just denna är med choklad. Jo du läser rätt. Jag har gjort chokladsås till kycklingen! Det låter ju inte klokt men jag har smakat av den och det är riktigt gott. Naturligtvis ska man inte använda söt mjölkchoklad utan riktigt mörk med hög kakaohalt. Ungefär såhär gör man:
Koka 1 kyckling till den är mör (I vattnet hade jag salt, morot, kryddpepparkorn och en liten kryddnejlika)
Såsen görs av: en bit kanelstång, 1 rågad msk var av rotade jordnötter, skållad mandel, russin som tillsammans med en gul hackad lök och två röda paprikor skurna i bitar får fräsa i smör tills paprikan börjar mjukna. Mixa i matberedare tillsammans med chilifrukter (jag hittade torkde som jag la i blöt en stund för att de skulle mjukna) ta gärna olika sorter eftersom de alla har olika karaktär eller färska om du vill ha det riktigt hot! Krydda på med lite chilipulver, basilika och oregano. (Färska chilifrukter kan gärna rostas i ugn först så att skalet är lättare att få av). Sedan smälter man choklad ca 60 gr i smör och häller i chilipastan när den har smält. Ta upp kycklingen ur buljongen och använd spadet till att späda chilichokladpastan till lagom konsistens. Dela kycklingen i bitar och lägg ner i såsen. Rätten mår bara bra av att stå och gotta till sig (gärna över natten) och det är i det stadiet vår middag är i just nu!
Det finns många olika recept på denna rätt ett roligt (och flera andra härliga recpet med choklad) hittar du på http://www.chokladkultur.se/recept.htm
Tydligen åts denna rätt på Frida Kahlos och Diego Riveras bröllop och då ska det väl duga åt oss också! :-)

Inga kommentarer: