måndag, juli 27, 2009

Fredagen som kom av sig

Ja jag ligger efter lite, men tiden går och jag har ju semester så hur ska man hinna sitta vid burken då ;)

I alla fall så skulle vi åka med C,J och W till Åland för att gå på en stor Vikingamarknad som de har där varje år. (I år var det tioårs jubileum.) C har varit där flera gånger och talat varmt om den så i år bestämde vi oss för att följa med.
Vi gick upp i ottan och tog bilen upp till Kapellskär där en Vikingbåt (ha ha) tog oss över till Åland på bara två timmar. Smidigt som bara den, men jag blev lite smått chockad över att folk kan ställa sig och beställa öl och jäger vid 9.30 på morgonen!!! Hur kan man dra i sig alkohol då??? Vad är grejen med det? Det var ju inte bara en som gjorde det om man säger så......... Vi nöjde oss med macka och kaffe och det var alldeles lagom, så det så :)

Väl framme på Åland tog vi bilarna vidare upp mot marknaden och på vägen upptäckte jag att Åland är väldigt vackert. Jag har tidigare bara varit i hamnen i Mariehamn (mest gått av för att sätta fötterna på Åland vid någon kryssning), men aldrig sett Åland på riktigt. Nu fick jag verkligen se landskapet och de små byarna vi åkte förbi. Man kanske skulle hyra en stuga en sommar för det är verkligen jättemysigt.

När vi kom fram till marknaden blev vi dock ganska snopna för precis som det hällt ner regn hela natten i Sverige så hade det även regnat (eller snarare HÄLLT) på Åland också. Flera av vikingatälten hade fått flyttats bort från de värsta sjöarna på den stora ängen där marknaden skulle varit i dagarna tre. På vissa ställen var vattnet så djupt att vikingarna vadade runt med vatten upp till knäna i sina försök att tillsammans med den Åländska brandkåren försöka dränera ängen. Vi pratade med några av arrangörerna och de berättade att man beslutat att ställa in dagens marknad, men att vi var välkomna nästa dag igen då man hoppades få ordning på vattenmassorna under dagen. När de fick höra att vi åkt dit från Stockholm bara för att gå på marknaden tog de med oss in så att vi fick titta lite i alla fall. (Utkanterna var så pass att det gick att gå utan vadarstövlar!) Killen som visade oss runt pekade bort mot ett gäng vikingar som grävde, spelade musik och skrattade och sa. -Det där är vikingarna från Ryssland. Dom tog det lugnast och där borta i böjen bor de finska vikingarna. Det kallar vi för Koskenkröken ha ha.
Jag måste säga att jag beundrar dem för att de kunde hålla modet uppe mitt i allt elände. Jag såg faktiskt ingen som såg riktigt sur eller arg ut. Nej folk tog i och försökte gräva dräneringsdiken och de som inte grävde sjöng, skrattade och försökte rädda sina bohag från att flyta bort i vattnet.

Vi fick i alla fall våra vikingakrus som ingick i biljetten som vi redan betalt och sedan var det inte så mycket mer att göra än att åka därifrån. C var så besviken och ledsen att jag trodde hon skulle börja gråta, men efter lite svära så bestämde vi oss för att åka tillbaka till Mariehamn och ta en lång fika. Det var ju ganska många timmar kvar att fördriva innan båten skulle gå tillbaka.

Vi hittade ett mysigt litet fik i Marienhamn där vi satt länge och pratade och även om det nu inte var möjd ur vikingakrus vi drack så fick vi gott kaffe ur söta porslinskoppar :) Väl så bra när man har så trevligt sällskap. Jag köpte också två små patéer, maskrosmarmelad och havtornscurd i en svindyr delikatessaffär. Nått kul ska man ju ha med sig från Åland tänkte jag.

På vägen tillbaka till Sverige åt vi buffé på båten som var riktigt bra och lite tröstshopping i tax free blev det också. Maken köpte två flaskor rom och resten är mitt! Ha ha. Kahlua och rabarberlikör och så en flaska Escada Ocean Lounge. (En jättebra sommardoft. Som är så där lagom fruktig och piffig att splasha på sig på sommaren.)

Så även om dagen inte blev riktigt som vi hade tänkt så hade vi det ändå jättemysigt och vi fick tillbringa en hel dag med våra bästa vänner och det är ju värt hur mycket som helst! :D

3 kommentarer:

marinamake sa...

Nej men åh vilken otur ni hade! Det är ju inte varje dag man bestämmer sig för en dagsutflykt till Åland precis! Ni verkade ju vara vid gott mod ändå :-)!

marinamake sa...

Tyst härinne.... hoppas du mår bra?!

Fru Choklad sa...

Marina: Ja det var ju otru på marknaden, men vi hade ju en mysig dag i alla fall :)

Marina: Jo då...... förutom tanden är allt toppen. Fast jag hade gärna fortsatt att vara ledig det måste jag erkänna.