lördag, februari 11, 2006

Medelhavsdrömmar

Efter att ha hittat Aglio e olios underbara blogg (Åh vilka recept! Åh vilka bilder) har min längtan till Toscana bara blivit starkare! Jag har länge drömt om att åka till både Toscana och Provence och kan ibland inte bestämma mig för vart jag ska åka först. Tills vidare när jag drömmen om dessa härliga provinser genom att så ofta tiden tillåter på helgerna laga mat som smakar och doftar medelhav!
Idag håller jag på med ett litet experiment inspirerat av mina favoritkokböcker för tillfället: TOSCANA En kulinarisk resa av Lorenza de´Medici och PROVENCE En kulinarisk resa av Richard Olney´s. De är helt fantastiska med massor av vackra bilder och presentationer av de olika delarna av regionerna. Allt ser så fantastiskt gott ut att jag ibland får beslutsångest över vilken rätt jag ska laga.
Jag hittade entrecote i bit till ett vettigt pris i affären. Den var vakumpackad och när jag kom hem upptäckte jag att den del där den här fettklumpen, som gör att det blir så saftigt, där hade det bildats en djup ficka vilket gav mig en idé! Jag ska helt enkelt bort merparten av fettet så att det bildades en gång genom köttet och gjorde sedan en rör av:
Några pressade vitlöksklyftor
Ett par cocktailtomater i bitar
Ett par skivor fint tärnad aubergine (ok kanske lite kinky, men jag hade en bit som annars skulle ha hamnat i soporna)
Lite smör
Salt, peppar, timjan, rosmarin och kyndel
Ett par droppar citronolivolja
Jag kryddade köttbiten med samma kryddor som ovan runt om och la den på sidan på en bit folie, så att hålet låg mot folien. Sedan fyllde jag hålet med fyllningen och svepte om folien ganska tight och så in i ugnen. Där ligger den nu och myser i 200 grader. Till detta ska vi ha ugnsstekta potatisklyftor kryddade med salt, peppar och rosmarin och en sallad med romansallad, kalamataoliver, tomater, gurka och tunna skivor av rödlök med lite citronolivolja över.

Inga kommentarer: