fredag, mars 09, 2007

Fudge

På lördag ska det vara öppet hus på sonens skola och då är det meningen att man ska göra nått riktigt smarrigt som dom kan ha till försäljning. Enligt bakschemat så har det fallit på min lott att göra godis och här ser ni resultatet ! Två sorters fudge! På bilderna ser ni bara de bortskurna kanterna delade i bitar varför de inte är så snygga. Snyggbitarna har fått följa med sonen till skolan!

Jag upptäckte att det gick att göra på ett bättre sätt än det som står i receptet så jag skriver det här i bloggen i stället för att krångla enligt receptet!

Mocha Hazelnut Fudge
2½ dl marshmallows
5 dl socker
1½ dl kondenserad mjölk
¾ dl starkt kaffe
50 g smör
en nypa salt (är inte detta ett smått komiskt mått ! )
340 g mörk choklad
1 tsk vanliljsocker
1 ¼ dl hackad mandel (skållad och skalad)

Klä en form, ca 21x 21 cm, med bakplåtspapper. Gör i ordning mandeln. Gör kaffet. Dela chokladen i bitar så att den ligger redo för användning.

Blanda socker, mjölk, kaffe, smör och salt i en medelstor kastrull. Låt det koka upp så att det precis börjar bubbla och sänk värmen till medelvärme. Låt det koka i 5 minuter och rör hela tiden. Detta för att alla sockerkorn ska lösa upp sig och du ska få en len och fin struktur på din fudge, så slarva inte med det här. Sedan tar du kastrullen från plattan och lägger i två tre marshmallows åt gången och fortsätter röra så att de smälter. Upprepa tills du smält alla marshmallows. Häll i chokladen och rör tills den smält. Häll slutligen i vaniljsockret och mandeln och rör om.

Häll smeten i formen och låt den stå framme tills smeten fått rumstemperatur och ställ sedan in den i kylskåpet ett par timmar tills den stelnat helt.

Skär i lagom bitar och njut! Fudgen förvara du bäst i kylskåp.

Mapel Walnut Fudge
2½ dl marshmallows
1½ dl kondenserad mjölk
1 ½ dl socker
1½ dl farinsocker
1 dl lönnsirap
50 g smör
en nypa salt
350 g vit choklad
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl hackade valnötter

Formen samma som ovan. Hacka nötterna. Dela chokladen i bitar så att den ligger redo för användning.

Blanda socker, mjölk, farinsocker, lönnsirap, smör och salt i en kastrull. Låt det koka upp så att det precis bubblar till och sänk värmen till medelvärme. Låt det koka i 5 minuter och rör hela tiden. Detta för att alla sockerkorn ska lösa upp sig och du ska få en len och fin struktur på din fudge, så slarva inte med det här. Sedan tar du kastrullen från plattan och lägger i två tre marshmallows åt gången och fortsätter röra så att de smälter. Upprepa tills du smält alla marshmallows. Häll i chokladen och rör tills den smält. Häll slutligen i vaniljsockret och nötterna och rör om.

Forsätt som ovan.



4 kommentarer:

Fru Choklad sa...

Maria: Lika bra att säga det på en gång! Skålarna är från Indiska!! :)

Anonym sa...

Gud så gott!!!!

Anonym sa...

ÅÅÅÅ, skålarna är jättefina ;-)

Fru Choklad sa...

Maria: Fudge tillhör mina godisfavoriter så det var roligt att göra eget. Blev riktigt bra för att vara första gången :)
Prova gärna för det var inte svårt!