fredag, september 19, 2008

Kavring

Vill minnas att jag lovad er ett recept på Kavring, så här kommer det. Jag har hunnit baka brödet ett par gånger nu så jag har märkt att det går bra att "braka på" med kryddorna för att få mycket smak. Du behöver två avlånga bakformar för att baka enligt detta recept och eftersom det går utmärkt att frysa är det lika bra att inte halvera receptet. Jag vill också påpeka att det är jättelätt att baka Kavring. Däremot tar det en del tid i anspråk, men det mesta av den är jäsningtid och gräddningstid i ugnen och då kan man ju alltid pyssla med annat ;) Tiden då du faktiskt står i köket är inte mer än någon haltimme.

Ingredienser

6dl vetemjöl
9 dl fint rågmjöl
2 tsk salt
3 tsk mald kummin (för bästa smakupplevelse mortlar du själv) bör finnas i kavring
3 tsk mald fänkål (för bästa.... ja ja ni fattar) gillar du inte fänkål är det bara att ta bort eller dra ner på mängden. Själv älskar jag smaken!
2 dl mörk sirap
20 gr rumsvarmt smör (nej inte margarin. SMÖR)
1 pkt jäst för söta degar (jäst för söta degar ger ett större porösare bröd som håller sig längre)
5 dl mjölk (jag har kört på grön och det blir utmärkt, men testa gärna röd om du vill)

Häll vete- och rågmjöl, slat, kummin, fänkål, sirap och margarin i mindre bitar i en bunke (eller i en matberedare). Smula ner jästen.

Värm mjölken till 37 grader och häll den över övriga ingredienser.

Knåda degen långsamt i 20 minuter för hand (eller 15 minuter i maskin). Bli inte rädd nu. Jag brukar sitta framför tvn och då går de 20 minuterna fort. Dessutom är det härligt att knåda degen för hand. Bra armträning är det också. Man kan riktigt känna hur degen går igenom olika stadier för att till slut bli klar efter ca 20 min.

Låt degen vila under bakduk i 60 minuter.

Dela degen i två delar och lägg i smorda avlånga bakformar. Låt jäsa under bakduk ytterligare 60 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Stick hål i de jästa deglimporna med en sticka eller smal kniv.

Sätt formarna i ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 175 grader.

Grädda bröden i ca 60 minuter. Ta brödet ur formarna och låt svalna på galler.

NJUT!

Inga kommentarer: